Burn-out klachten

Naar schatting ervaart 25% van de mensen in Nederland op dit moment klachten van overspannenheid of een burn-out. Vooral bij jongeren en mensen van boven de 40 is een stijging te zien. Naar schatting ervaart 1 op de 4 mensen om ons heen burn-out klachten. Maar wat is dat precies?

Een burn-out is geen ziekte of aandoening, het is een aanpassingsstoornis. Dit houdt in dat iemand die in een burn-out zit zich tijdelijk niet goed kan aanpassen aan situaties. Denk hierbij aan concentratieproblemen, piekeren, gespannen zijn en angststoornissen. Maar ook lichamelijke klachten als hoofdpijn, spierpijn en problemen met de stoelgang. Deze symptomen zijn goed te behandelen met medicatie, de oorzaak van de klachten echter niet. Het is een stoornis, geen ziekte of aandoening.

De manier om uit een burn-out te komen is rust te creëren in je hoofd. Zoek naar de oorzaak en pak deze aan. In de tussentijd leer je hoe je beter om kan gaan met spanning en hoe dit je niet meer negatief zal gaan beïnvloeden. Je leert weer de controle over jouw leven te nemen en jezelf de goede kant op te sturen.

Symptomen

Mogelijke symptomen van een burn-out zijn:

  • Spanningsklachten zoals vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, piekeren, onrustig slapen en een gejaagd gevoel.
  • Verlies van grip op de situatie, machteloosheid en een opstapeling van problemen.
  • Problemen tijdens het uitvoeren van taken in de thuissituatie, het werk, de sociale omgeving en het verkeer.
  • Lichamelijk klachten als hoofdpijn, duizeligheid, pijn op de borst en/of hartkloppingen, pijn in de buik en stoelgangproblemen.

 

Herken je jezelf of iemand in jouw omgeving in de bovenstaande symptomen, dan kan er sprake zijn van een burn-out. Twijfel je of er sprake is van een burn-out of misschien toch een ander onderliggend lijden? Neem dan ten alle tijden contact op met jouw huisarts. Wij helpen jou graag met het aanpakken van deze klachten.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!